Særligt sensitiv

HSP – Sanser du de fine nuancer?

Er du en af de ca. 20% af befolkningen, der er særligt sensitive?
HSP, betyder ‘Highly sensitive person’. Måske ved du det ikke…!

Måske har du aldrig tænkt på, at årsagen til, at du føler dig (og måske altid har følt dig) anderledes, er, at du faktisk er særligt sensitiv!?

 

Det er IKKE en diagnose at være særligt sensitiv – blot et karaktertræk, som skyldes en biologisk forskellighed i nervesystemet. Du er simpelthed skabt, så du er i stand til at sanse, registrere og bearbejde indtryk dybere end de fleste andre – og det kan både være en stor fryd og en vældig belastning.

 

En fryd, fordi de positive indtryk, du oplever, virkelig gør dit liv mere sanseligt og smukt. Det kan være en smuk solnedgang – bladenes hvislen i vinden – en mariehøne, der kravler op ad et græsstrå eller et glimt i et menneskes øjne, som er så sigende, men som ingen andre ser. Du oplever en mere sanselig verden end ca. 80% af verdens befolkning.

 

Måske sanser du også energier fra andre mennesker? Mærker stemninger i forsamlinger? Mærker det, som få kan sætte ord på – og tror, at du er mærkelig, fordi ingen andre tilsyneladende mærker det, du gør? Det er du ikke! Du er blot særligt sensitiv!

 

Bagsiden af denne medalje er, at du lettere kan blive overstimuleret – måske lettere bliver irriteret, når du er træt – måske er du meget påvirkelig overfor andres mening

 

 

Sensitivitet – fryd eller belastning?

om dig – måske bliver du let påvirket af støj, høje lyde, mange mennesker på ét sted eller for mange opgaver på en gang. Ja, måske bliver du ligefrem stresset af disse eller andre situationer.

Det er min erfaring, at der er mange særligt sensitive blandt de mennesker, der bliver ramt af stress. Det er derfor vigtigt, at du bliver opmærksom på, hvordan netop du lader dig påvirke af livets gang. Bliv klogere på dig selv!

Lær dit lukningspunkt at kende – altså det punkt, hvor du ER blevet overstimuleret – så du undgår at køre dig selv så flad, at du bliver drænet for energi og kun kan lade op, hvis du får absolut fred.
Det er hårdt arbejde, men det lønner sig!

Test dig selv

Her kan du se et klip med psykolog Lise August, hvor hun fortæller, hvad forskningen siger om de særligt sensitive:

Du kan teste dig selv – her:
http://moeberg.dk/sensitive-mennesker/test-din-sensitivitet/ med tilladelse fra Susanne Møberg – men husk at komme tilbage ♥.

Mærk, hvad det gør ved dig at læse spørgsmålene. Hvis du kan svare ‘ja’ til 12 eller flere af disse, så er der stor sandsynlighed for, at du er særligt sensitiv. Hvis du blot kan svare ja til nogle stykker, men føler det ganske kraftigt, ja så kan du også godt være særligt sensitiv.

Når du efterfølgende får sat dig ind i, hvad det vil sige at være særligt sensitiv, så vil det sandsynligvis føles som om, du endelig kan se dig selv, som den du er. Så husk at gøre det!

Susanne Møberg har skrevet en masse gode bøger, som du kan have stor gavn af at læse. Dem kan du også finde på hendes hjemmeside.

 

 

Hvor mærker du især den særlige sensitivitet?

De fem forskellige områder, hvor den særlige sensitivitet kommer til udtryk:
(iflg. psykolog Lise August, www.sensitiv.dk og coach Susanne Møberg, www.moeberg.dk)

Den fysiske sensitivitet handler om dine sanser:

  • Lyde
  • Lys
  • Varme/kulde
  • Dufte
  • Berøring
  • Sult
  • Smerte
  • Træthed

Den personlige sensitivitet handler om dine tanker og følelser.

De positive:

Glæde – Begejstring – Passion – Engagement – Forelskelse – Positive forventninger

De negative:

Vrede – Irritation – Skuffelser – Sorg – Bekymringer – Negative forventninger

 

Den sociale sensitivitet handler om stemninger og om hvordan du har det med andre mennesker.

Det positive

Det positive anlæg for social sensitivitet betyder, at du har en rigtig god intuition overfor andre mennesker. Du er god til at mærke, hvordan andre mennesker har det og til at sanse deres energi. Du er derfor rigtig god til at arbejde med mennesker, fordi du har en naturlig empati.

Det negative:

Det negative anlæg for social sensitivitet betyder, at du er meget let påvirkelig overfor andre menneskers humør, energi og følelser. I en sådan grad, at du kan have svært ved at finde ud af, om det er dine følelser eller deres. Det kan også betyde, at du kan have svært ved at være dig selv, hvis du fornemmer, at andres misbilligelse.

Den ideologiske sensitivitet handler om dine værdier.

Du kan opleve at have en meget stærk følelse af retfærdighed, som både handler om mennesker, dyr og naturen.

Det positive:

Det kan klart gavne dig, hvis du er i stand til at handle på disse fornemmelser af uretfærdighed og fortræd. Blot er det vigtigt, at du er i stand til at tage vare på dig selv, så du ikke drukner i at skulle redde hele verden. Og at du kan have dit hjerte med i dit syn på alle dem, som ikke har samme indsigt som dig.

Det negative:

Du kan meget nemt bliver overvældet af at se nyheder om katastrofer, krig, vold og mishandling, men også omkring de nære miljøer – hvis du oplever uretfærdighed mod dig selv eller mennesker, du holder af eller sympatiserer med. 

Den spirituelle sensitivitet handler om ‘det guddommelige’ og det at være en del af noget større.

Du vil i kraft af din sensitivitet muligvis være i stand til at fornemme mere om samhørighed og universet end de fleste, hvilket kan give dig stor mening og en dyb, indre ro. Modsat gælder det også, at hvis du ikke har integreret denne sensitivitet, så vil du sandsynligvis føle dig meget alene med en sådan følelse af noget stort og overvældende.

Kontakt mig!

Ved du allerede, at du er særligt sensitiv – og har brug for at håndtere det?

Eller tænker du, at du måske er særligt sensitiv – og har brug for at lære mere om det?

Så kontakt mig for en uforpligtende samtale!

Tryk her!

Pin It on Pinterest